top of page

Rodinný dům Ambrožových, Radíkov​

Dům je koncipován jako vertikální jeskyně světla situovaná ve svažité zahradě. Je tvořen prostory s různým charakterem – velikostí, výškou a denním osvětlením. Jsou mezi sebou propojeny a vytvářejí jeden kontinuální plynoucí prostor. Tyto variabilní prostory nabízejí různé světelné podmínky, výhledy a úrovně intimity. Pomocí závěsů je možné změnit prostorovou a světelnou situaci v domě. Pokaždé, když jste za rohem se můžete podívat „jeskynním otvorem“ z jednoho prostoru do druhého nebo do zahrady. Tento koncept vytváří větší dům, než malý pozemek fyzicky umožňuje.


Konstrukci tvoří „vnitřní socha“ – betonová konstrukce stěn a desek, kterou obklopuje obálka. Ta je v nejnižším patře betonová, ve vyšších úrovních z keramických bloků. Půdorys má tvar nepravidelného pětiúhelníku. Tento tvar vychází z topografie a výhledů do krajiny. Pozemek je na rodinný dům poměrně malý, a tudíž i zastavěná plocha domu je malá (cca 63 m2), aby zůstalo co nejvíce pozemku pro zahradu. I přesto činí užitná plocha domu 143 m2.


Tento rodinný dům má celkem 7 výškových úrovní. V 1.NP jsou společné prostory - kuchyně, jídelna a obývací pokoj, v úrovni 2.NP je umístěn vstup; ve třetím a čtvrtém dvou dětských pokojích a v horních patrech se nachází koupelna (pátá), pracovna (šestá) a nakonec hlavní ložnice v sedmé úrovni. Jednotlivé úrovně jsou propojeny schodištěm na trojúhelníkovém půdorysu.

 

Tým: Petr Malý, Zdeněk Chmel, Miroslav Malý, Miroslav Chmel

Statika: Stanislav Barák

Lokace: Radíkov, Olomouc

Fotografie: Alex Shoots Buildings

Stav: Realizováno

Rok: 2018 - 2022

Publikace:

Kontextur, Architektura v procesu

Ocenění:

Cena Rudolfa Eitelbergera 2023 - finalista

Výkresy

Stavba